10 lempeää tapaa hallita stressiä nykyaikana – poimi vinkit talteen itselle & asiakkaillesi
06.10.2023 · Anna KorhonenKykyä hallita mielen kuormitustekijöitä tarvitaan yhä enemmän maailmassa, jossa on paljon muuttuvuustekijöitä. Voi olla, että sinäkin olet tunnistanut itsessäsi tarpeen löytää arkeen uusia lempeitä keinoja mielen hyvinvoinnin ja tasapainon saavuttamiseksi.
Mitä voimme tehdä hyvinvointivalmentajina auttaaksemme itseämme ja asiakkaita kohti mielen tasapainoa?
Vaikka kaikki asiat ympärillämme eivät ole hallinnassamme, voimme kokea hallinnan tunnetta keskittymällä asioihin, joihin voimme vaikuttaa. Voimme vaikuttaa muun muassa siihen, millaisella intentiolla kohtaamme itsemme, mielemme, kehomme ja henkisyytemme. Mahdollistamalla aikaa itselle, ja luomalla tilan väljyydelle ja hyvinvointiteoille, voimme vaikuttaa oman hyvinvoinnin kokemukseen. Valmentajina voimme auttaa asiakkaitamme vähentämään stressiä, kun oivallamme ensin itse, miten se toteutuu käytännössä.
10 lempeää tapaa hallita stressiä
Oletpa sitten hyvinvointivalmentaja, joka etsii tapoja auttaa asiakkaitaan hallitsemaan stressiä, tai halukas löytämään stressinhallinnan keinoja itsellesi, löydät alta 10 vinkkiä joiden avulla voit maadoittua lisäten samalla elinvoimaasi.
1. Kaikki lähtee asioiden tärkeysjärjestyksestä
Monella ihmisellä kortisolitasot pysyvät kohonneena siitä syytä, että yritetään tehdä liikaa. Päivien täyttäminen velvollisuuksilla nostaa mielen ja kehon kuormitusta. Onkin hyvä välillä tehdä kalenteriinsa inventaario: voiko jotain asioita delegoida muille, onko arjessasi asioita tai elementtejä, joista et pidä, mutta jotka pysyvät silti tiukasti mukana? Nämä asiat tunnistamalla ja niistä luopumalla voit tehdä tilaa rauhoittumiselle, mikä puolestaan ruokkii palautumista ja luovuutta. On ok olla täysin rehellinen itselleen, ja omille tarpeilleen, ja karsia asioita, jotka eivät enää palvele.
2. Käytä aikaasi harkitusti
Toisekseen on tärkeää viedä priorisointi käytäntöön. Hyvä keino saada arkeen hallinnan tunnetta ja onnistumisia on valita jokaiselle päivälle 3 päätavoitetta, joiden loppuun saattamiseen keskityt. Tutkimukset osoittavat, että ihminen pystyy keskittymään kolmeen asiaan päivässä. Määrän kasvaessa myös keskittyminen murenee ja aiheuttaa lopulta herkästi pettymystä itseen. Voit käyttää keskittymisen tukena aikablokkeja, jolloin prioriteetit pysyvät ylhäällä, ja auttavat ohjaamaan mielen voiman oleellisiin asioihin.
3. Jaa tehtävät pieniin palasiin
Päivän tavoitteet voit palastella vielä pienemmiksi palasiksi. Kun iso projekti on jaettu pienempiin hallittaviin kokonaisuuksiin, saat onnistumisen kokemuksen jokaisesta otetusta askeleesta ison tavoitteesi eteen. Ja ennen kuin huomaatkaan, olet jo valmis!
4. Kirjoita ajatuksesi ylös
Kun kätkemme tai piilotamme itseemme sen, mikä meitä häiritsee, ja väistelemme asioiden rehellistä käsittelyä, emotionaalinen stressi voi jäädä ikään kuin tukokseksi kehoomme.
Yksi hyvä keino tämän välttämiseksi onkin kirjoittaa joko aamulla tai illalla päiväkirjaan päässä pyörivät ajatukset ja huolet, ja oppia irtaantumaan niistä sivu kerrallaan. Sen jälkeen, kun asiat on ajatuksen virtana ”suollettu” ulos, on usein vapaampi hengittää ja koko keho tuntuu rentoutuvan.
5. Ravitse kehoasi värikkäällä ruoalla
Yksi tärkeä muistettava asia stressinhallinnassa on oman kehon ravitseminen. Ihannetilanne on, että syöt ravitsevia ruokia suurimman osan ajasta ja liikut säännöllisesti. Kun kehomme on hyvässä fyysisessä kunnossa, pystymme paremmin käsittelemään tiellemme tulevia haasteita. Pyri olemaan aktiivinen ainakin kevyesti pitkin päivää, ja täytä lautasesi puhtaalla ja prosessoimattomalla ruoalla. Huolehdi myös sopivasti nesteytyksestä aterioiden välillä.
6. Järjestä aikaa itsestä huolehtimiselle
Itsestä huolehtiminen ei ole ylellisyyttä, vaan voi näkyä arjen pienissä valinnoissa; lepona, harrastuksina tai rakkaiden ihmisten seurassa viihtymisenä. On tosiasia, että stressin alaisena tarvitset aikaa itselle enemmän kuin koskaan. On aiheellista jopa kalenteroida aikaa itselleen, samaan tapaan kuin tärkeä palaveri. Pikkuhiljaa siitä tulee uusi rutiini ja asia, josta et enää tingi!
7. Panosta unihygieniaan
Uni on paljon tärkeämmässä roolissa kuin moni meistä ymmärtää. Unessa elimistö suorittaa monimutkaisia tehtäviä korjatakseen itsensä, ja ei ole liioittelua sanoa, että hyvä uni on kriittisen tärkeä yleiselle terveydellemme ja hyvinvoinnillemme. Sekä unesi laadulla että määrällä on merkitystä. Useimmat ihmiset tarvitsevat 7–8 tuntia joka yö, ja tee kaikki mitä tarvitset valmistautuaksesi rauhalliseen uneen.
8. Sulje elektroniikka ja pidä paastoa sosiaalisesta mediasta
Kun koet olosi kuormittuneeksi, ei ole hyvä idea täyttää tyhjiä hetkiä selaamalla uutisia tai sosiaalista mediaa.
Hermosto kaipaa lepoa ympäristössä, jossa on paljon virikkeitä. Jos tunnet kaipaavasi vireystilaasi tasoitusta, harkitse some-detoxia. Koeta aloittaa pienesti viikonlopun aikana. Poista aikaa vievät sovellukset, vältä televisiota ja pidä puhelin toisessa huoneessa. Huomaa, miten tämä vaikuttaa mielialaasi. Jos sillä on positiivinen vaikutus, harkitse tiukempien rajoitusten asettamista sosiaalisen median käytölle (useimmat älypuhelimet antavat sinulle mahdollisuuden rajoittaa näyttöaikaa asetuksissa).
9. Mahdollista nauru, ihan joka päivä
Ei turhaan sanota, että nauru on yksi tehokkaammista lääkkeistä stressin vähentämiseen! Kun naurat, alennat kortisolitasoja (stressihormonia) lisäämällä hapenottoasi ja stimuloimalla verenkiertoa koko kehossasi. Nauru lisää myös endorfiineja (kemikaalit, jotka auttavat lisäämään onnellisuutta) ja parantaa mielialaa. Lisäksi nauru alentaa verenpainetta.
10. Rakenna yhteyttä rakkaimpiesi kanssa
Jos kamppailet stressin ja ahdistuksen kanssa, älä pidä sitä itselläsi. Ota yhteyttä luotettavaan ystävään tai perheenjäseneen ja keskustele rehellisesti siitä, missä olet. Älä pelkää päästää heitä elämääsi ja kerro, jos sinulla on haastavaa. Ystäväsi ja läheisesi välittävät ja haluavat yleensä olla tukenasi, kun sinulla on vaikeaa. Saatat huomata, että he voivat auttaa sinua löytämään toisenlaisen näkökulman ja ehdottaa luovia ratkaisuja kohtaamiisi haasteisiin. Ainakin ne voivat tarjota turvallisen, arvostelemattoman tilan, jossa voit ilmaista itseäsi omana itsenäsi.
Health Coach -koulutuksella lisää läsnäoloa ja stressinhallinnan työkaluja
Käymme Health Coach -koulutuksessa perin pohjin läpi sitä, miten voit tukea omaa ja asiakkaan holistista hyvinvointia. Moni koulutuksemme läpikäynyt kokeekin, että on saanut koulutuksesta uudenlaista mielenrauhaa ja kykyä nähdä omat tarpeensa aiemmin arjessa hallinneen kiireen tai kuormittavuuden alta. Vaikka sopivanlainen oikea tieto ja vinkit voivat olla hyviä, oleellisinta on kuitenkin se, miten tietoa saa käännettyä käytännön taidoiksi – ja tässä prosessissa Health Coachit pystyvät auttamaan.
Tutustu koulutusohjelmaamme sivuiltamme ja hae rohkeasti mukaan tammikuussa alkavaan ryhmäämme!
Mikäli sinulla herää kysymyksiä koulutuksestamme; älä epäröi ottaa yhteyttä, koulutuskoordinaattorimme ovat sinua varten!