Hyvinvointimatkalla

Korsetti kuntoon eli syvien lihasten salaisuus

11.10.2018 · Sanna Tulonen

Keskivartalosta puhuttaessa käytetään usein sellaisia sanoja kuin sixpack ja syvä korsetti. Uusin termi vyötärönseudulle viitatessa on Hypopressive. Millaisia harjoittelun ja kehonhuollon käytäntöjä näiden sanojen takana piilee?

Sixpackistä puhutaan kun vatsalihakset pullistelevat niin näyttävästi että ne pystyy laskemaan. Mutta hups, sixpack saattaa joissain tapauksissa tarkoittaa myös sitä, että teräksisen lihasrivin alla paistattelee lisäksi pullistunutta mahaa. Miten se on mahdollista?

Kun syvä korsetti ei ole saanut tarpeeksi huoltoa, se näkyy selkeimmin keskivartalossa ja ryhdissä. Korsetilla tarkoitetaan syvempiä lihaskerroksia kuten poikittaista vatsalihasta, joka on yhteydessä myös lantionpohjaan, sekä vinoja vatsalihaksia. Sixpack syntyy treenaamalla pinnallisia lihaskerroksia, mutta korsetti kehittyy hoitamalla syviä lihaksia. Syvien lihasten unohtaminen voi siis näkyä vyötärönseudulla, mutta ennen kaikkea se tuntuu kehossa.

Korsetilla eli syvillä lihaksilla on kehossa monta tehtävää. Yhtenä tärkeimmistä rooleistaan korsetti antaa tukea ja suojaa keskivartalon alueella. Se kannattelee kehon sisäelimiä, jotta nämä pystyvät toimimaan tarkoituksenmukaisesti. Hyvinvoiva keho rakentuukin huolella valetuille perustuksille kuin tukeva talo. Vahvan ja joustavan keskivartalon pohjana toimii lantionpohja, jonka yläpuolella pallea pääsee toimimaan vapaasti. Syvät lihakset tukevat tätä rakennelmaa.

–Nykytiedon pohjalta arvellaan, että modernin ihmisen syviä lihaksia syövät toisaalta istuva elämäntyyli ja toisaalta taas liian rankka liikunta. Aiemmin ihminen sai arkipuuhissaan enemmän kehoa huoltavaa kevyttä liikettä. Nykyisin töitä tehdään paljon istuallaan, jolloin ryhti helposti valuu lysyyn. Vastapainoksi saatetaan liikkua niin reippaasti, että se käy kropan päälle, kertoo liikuntatieteiden maisteri ja Intusiasman perustaja Sanna Spohr.

Häiriöt esimerkiksi lantionpohjassa tuntuvat elämässä mitä erilaisimpina oireina kuten virtsankarkailuna ja erektio-ongelmina. Nämä aiheet vain eivät kuulu salikeskustelujen ja kahvipöytäjutustelujen kuumimpaan kärkeen.

Miten niitä keskivartalon syviä lihaksia sitten voi huoltaa? No, aika eri tavalla kuin perinteisellä vatsalihasrääkillä. Sopiva harjoitus on usein hyvin pientä liikettä, johon kuuluu oikeassa suhteessa niin vahvistavaa kuin rentouttavaa harjoitusta. Tietyt rauhalliset Pilates- ja joogaharjoitukset voivat kokeneessa ohjauksessa toimia syvien lihasten treeninä.

Suomessa uusinta uutta kehonhuollossa on Hypopressive-tekniikka eli sarja hengitys- ja asentoharjoituksia, joiden vaikutus näkyy nimenomaan kehon keskustan lihaksistossa.

–Harjoitukseen otetaan mukaan faskiat eli lihaskalvot, joiden merkityksestä on puhuttu paljon viime vuosina. Euroopassa suositun ja joogasta edelleen kehitetyn Hypopressive-tekniikan juju piilee kuitenkin siinä, että se vähentää lisäksi painetta kehossa. Esimerkiksi kovaa treenaaminen ilman palauttavia harjoituksia voi kerryttää vahingoksi saakka painetta vatsaonteloon ja lantionpohjalle, Spohr toteaa.

Korsettikeskustelu ei siis ole turhamaisuutta tai muuten turhaa hömpötystä. Syvillä lihaksilla on kapean vyötärölinjan lisäksi syvempi merkitys. Korsetista kannattaa puhua asiantuntevan ohjaajan kanssa.

 

Sanna Spohr on koulutukseltaan LitM, Pilates-ohjaaja sekä Hypopressive tekniikka taso 1-ohjaaja. Kehittelemme parhaillaan verkkokurssia aiheesta Vyötärölinja vahvaksi ja joustavaksi (josta vetämämme live-workshop meni heti täyteen), joten pysy kuulolla!

Kommentoi

Sähköpostiasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkattu *:llä.